“Het InnovatieLab is als een soort Lab ‘Hotel’: gastvrij, flexibel en veelzijdig”
Soms komt samenwerking tot stand door op de juiste plek op het juiste moment te zijn. Paul Kwakman van BioClin ziet het als perfecte timing: “Ik was op zoek naar een lab en was op en congres waar ik Raymond Pieters tegenkwam die vertelde over het lab. Daarna is het balletje gaan rollen.”
Geen eigen lab, wel behoefte aan onderzoek
Aan het woord is Paul Kwakman, Director Research and Clinical Trials bij BioClin. “BioClin is te klein om te beschikken over een eigen lab, maar er was wel behoefte aan een onderzoekssetting. Zoals gezegd liep ik tijdens een congres ontmoette ik Raymond Pieters bij een rondetafelsessie. Hij vroeg of er interesse was in een InnovatieLab. Voor ons was dat een mooie match. Wij zijn eerst begonnen met een klein project. Dat werkte heel laagdrempelig.”
Inzet van docent-onderzoeker leidt tot meer mogelijkheden
“We zitten er nu 3 jaar. In het begin deed ik zelf het meeste werk en werkte ik vooral aan het opzetten en testen van methoden. Ik liet studenten meedraaien in het onderzoek via studentenprojecten en de minor Food & Farma. Ook had de Hogeschool samen met BioClin bij de opstart van de samenwerking een TKI subsidie aangevraagd. Daar maakte ik in het begin nog relatief weinig gebruik van maar nu zijn we die veel intensiever aan het benutten. Een analist en een docent-onderzoeker voeren nu het onderzoek uit en dat werkt goed. Ik ben nu gemiddeld 1 dag per week op het lab. De onderzoeker heeft hele specifieke kennis die ik niet heb en dat biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek. We hebben nu een onderzoeksgroepje en dat wordt een gezamenlijk project van BioClin en lectoraat. De subsidie duurt tot eind van het jaar en daarna kijken we verder.”
Samenwerking komt organisch tot stand
“Het klinkt misschien gek, maar ik zie het InnovatieLab als een soort hotel. Een Lab-hotel waarbij je zeer gastvrij wordt ontvangen en waar je veel verschillende faciliteiten en apparatuur tot je beschikking hebt. In het begin was het wennen omdat we vooraf niet heel veel afspraken hebben gemaakt over het benutten van de mogelijkheden. Wel hebben we goed mijn vraag besproken en gekeken wat er mogelijk is. Er wordt echt meegedacht of mijn wensen in te vullen zijn. Dat we van tevoren niet hele duidelijke afspraken hebben gemaakt klinkt misschien wat gek, maar het is een ontzettend pluspunt omdat de samenwerking zo organisch tot stand komt en ik heel flexibel kon zijn in mijn aanpak.”
Voor potentiele partners van het InnovatieLab
“Ik voel me meer een partner. Het is een fijne omgeving waar je gastvrij wordt ontvangen en je wordt behandeld als een van de mensen van het lectoraat. Je bent onderdeel van de club. Ze zijn ook geïnteresseerd van de doelstellingen van ons bedrijf, denken met je mee en hoe je zo goed mogelijk je onderzoeksvraag kan oppakken en uitwerken. Dit is een interessante plek om onderzoek te doen. Het verbaast me dat er niet meer bedrijven aan mee te doen. Het is heel laagdrempelig.”
Over BioClin
Bioclin maakt over-the-counter zelfzorgproducten die een alternatief zijn voor antibiotica om infecties te voorkomen en te behandelen. Focus ligt op onderzoek naar polysacharide in de tropische plant aloe vera. Bekende producten van BioClin worden verkocht onder de merknaam Multi-Gyn. BioClin is een halfjaar geleden overgenomen door het Zweedse bedrijf Trimb en gaat onder die naam verder.
Wil jij net als Paul ook met ons samenwerken?
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Denk aan het gebruik maken van labruimtes (ook geschikt voor genetic engineering!) en state-of-the-art faciliteiten en het samenwerken met docent-onderzoekers. Behoefte om te co-creëren met hoopopgeleide wetenschappers om jouw idee of product te testen en verder te ontwikkelen? Neem contact op met Friso Smit.