Partner van het eerste uur is Dopharma, een producent van diergeneesmiddelen voor de intensieve veehouderij. Yvonne Verbeek, R&D officer bij Dopharma vertelt: ‘‘Eigenlijk waren wij al betrokken toen het nog geen Utrecht Science Park InnovatieLab heette.”
Labruimte en onderzoek buiten eigen bedrijf
“Ik hou me bezig met de opgave om voor de intensieve veehouderij alternatieven te ontwikkelen voor het gebruik van antibiotica. Om testen daarvoor uit te voeren was ons eigen lab niet toereikend. Toen ben ik zelf gaan zoeken naar mogelijkheden. Ik heb uiteindelijk gekozen voor samenwerking met Hogeschool Utrecht. Tijdens een gesprek met Raymond Pieters (lector Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry, red) kwamen wij erachter dat we overlappende interesses hebben. Zijn onderzoek sloot aan bij mijn wensen. Hij werkt heel open en transparant, dat is prettig en ik kan altijd bij hem aankloppen voor een vraag of advies. Bovendien vind ik het handig dat een hogeschool dicht bij het bedrijfsleven staat.
Wij maken gebruik van de labfaciliteiten en huren daarnaast voor 2 dagen in de week een analist in van de hogeschool. Ook hebben we een aantal jaar een projecticum (een practicum voor studenten, met een vraag van bedrijven) met studenten gedraaid.”
Samenwerken met andere gepromoveerden
“Ik ben over het algemeen 2 dagen per week op de hogeschool aanwezig. Wat mij in het begin verraste is dat er heel veel gepromoveerden in het lab rondlopen. Dat verwacht je toch niet helemaal bij een hogeschool. Inmiddels ben ik het gewend en is de kennis en expertise die een ieder vanuit zijn of haar discipline en achtergrond meebrengt, voor mij zeer waardevol.”
Toevallige ontmoetingen zijn goud waard
“Omdat ik op het lab aanwezig ben, is het heel makkelijk sparren met andere onderzoekers die er ook zitten. Er zitten altijd hele slimme en ervaren mensen om mij heen. Die momenten zijn voor mijn onderzoek goud waard en maken echt het verschil. Bij mijn collega’s in het bedrijf kan ik voor de expertise die ik nodig heb gehad voor de in vitro testen van de productontwikkeling niet aankloppen. De expertise ligt niet op dat gebied. Bij het InnovatieLab is die expertise er wel: heb ik een vraag, dan is er altijd wel iemand die een test, een model of een proef weet die mij verder helpt. Zonder die hulp en expertise had ik een product niet zover kunnen ontwikkelen en testen. In feite zijn het die toevallige ontmoetingen waardoor er synergie kan ontstaan.”
Voor potentiele partners van het InnovatieLab
“Als je erover nadenkt om ook samen te gaan werken in het InnovatieLab, zou ik zeggen: doen! Het is heel makkelijk te regelen en je krijgt er heel veel voor terug. Je kunt het wel in je eentje uitvogelen maar het is veel leuker, makkelijker en sneller om ‘mee te liften’ met mensen die het ook nog eens heel leuk vinden wat je doet!”
Wil jij net als Yvonne ook met ons samenwerken?
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Denk aan het inhuren van experts zoals analisten en het gebruik maken van labruimtes en state-of-the-art faciliteiten. Behoefte om te co-creëren met hoopopgeleide wetenschappers om jouw idee of product te testen en verder te ontwikkelen? Neem contact op met Friso Smit.