“Partner zijn van het InnovatieLab voelt als het hebben van een ‘groter’ bedrijf”
Het InnovatieLab is een uitkomst voor biotech startups die een duurzame partner nodig hebben voor het ontwikkelen van hun product. Een van die startups is Hoekmine, dat sinds haar oprichting partner is van het InnovatieLab. Aan het woord is Colin Ingham, ceo van Hoekmine.
InnovatieLab uitgerust om genetisch materiaal te behandelen
Colin beschouwd zichzelf als onderdeel van de ‘Utrecht scene’ en daarom was het voor hem makkelijk om partner te worden van het lab. “Ik kende Friso Smit. Hij heeft me in contact gebracht met Raymond Pieters en Laura Mrabet en daarna was het snel geregeld. Voor ons was het zeer belangrijk dat we in een lab konden werken dat uitgerust is om ‘genetic engineering’ aan te kunnen. De faciliteiten zijn van hoge kwaliteit.”
Spannend onderzoek voor studenten met toegang tot business advies en experts
“Niet alleen zijn de labfaciliteiten voor ons heel belangrijk, minstens zo belangrijk is het netwerk waar we onderdeel van zijn. Zo bieden we ‘spannend’ onderzoek waar studenten van Hogeschool Utrecht aan mee kunnen werken. Wij zijn een klein bedrijf en dat netwerk is voor ons erg belangrijk voor de doorontwikkeling van ons bedrijf. Wij hebben zelf niet alle kennis in huis; Laura en Friso denken bijvoorbeeld mee over grants, investeerders en business development.”
“Doordat deze kennis als een soort ring om onze startup heen zit voelt het alsof we meer kritische massa als bedrijf hebben, en dat een erg prettig uitgangspunt”, aldus Colin.
Voor potentiele partners van het InnovatieLab
“Het InnovatieLab is een uitkomst voor life sciences bedrijven die niet zelf de faciliteiten kunnen financieren. Samen met de partners van het lab, de hogeschool en het Utrecht Science Park vorm je een netwerk. Denk wel goed na als je begint. Het vraagt heel veel motivatie en een lange adem om je eigen startup te beginnen. Het kan even duren voordat je iets in handen hebt, waarvoor je investeerders kunt interesseren, zeker als in de begin fase zit!.”
Over Hoekmine
Colin: “Hoekmine is een biotech bedrijf dat – simpel gezegd – nieuwe kleuren ontwikkelt. Niet op basis van pigment maar op basis van nanostructuren die op een bepaalde manier licht reflecteren. Wij ontdekten een bacterie die geschikt is om kleuren mee te bouwen. Het werken met een bacterie is goedkoop en je kunt het genetisch modificeren om verschillende kleuren mee te maken. De eerste resultaten zijn veelbelovend volgens de paper (achter betaalmuur) die we begin dit jaar hebben gepubliceerd.”
Wil jij net als Colin ook met ons samenwerken?
Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Denk aan het adviseren over grants en het werken met business developers en het gebruik maken van labruimtes (ook geschikt voor genetic engineering!) en state-of-the-art faciliteiten. Behoefte om te co-creëren met hoopopgeleide wetenschappers om jouw idee of product te testen en verder te ontwikkelen? Neem contact op met Friso Smit.
Artikel (Engelstalig) met meer informatie over het onderzoek.